2011. július 19., kedd

Amur egészben lecsós ágyon, tojásos szósszal


Szóval amur...ki ismeri? Bár a pontyfélék családjába tartozik, íze és állaga is teljesen más. Nem zsíros, kevés benne az apró szálka hófehér húsa pedig rendesen átsütve mint a hekké omlik szét. Remek kis hal, de fűszerezzük gazdagon, mert nem erőteljes a saját íze.
A recept lopott, de lopni nem szégyen ha valamit először csinál az ember fia, főleg ha frankón sikerül, na de azért természetesen finomítottam rajta saját ízlésem szerint ;)

Elkészítési idő: 60-70 perc

Hozzávalók:
  • 1 amur (olyan kiló, 1,5 körül)
  • 6 szelet kenyérszalonna
  • 1 lime/citrom leve
  • 3 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 piros paprika
  • 0,5 dl oliva olaj
  • 3 dl tejföl
  • 3 főtt tojás
  • frissen őrölt színes bors
  1. A halat irdald be, a mélyedésbe tömködj szalonnacsíkokat
  2. Belsejét sózd, facsard bele a limet/citromot és persze sózd be a halat. Hagyd legalább fél órát pihenni!
  3. A hagymát, paprikát kockára vágjuk, a fokhagymagerezdeket egészben az olajon üvegesre pároljuk.
  4. Az így elkészült zöldségágyat a tepsiben megvetjük, majd belefektetjük az előkészített halat
  5. Alufóliával takargasd be, oszt forró sütőben kezdődhet a párolás. Amikor forrni kezd az egyveleg, vedd ki a sütőből, a hagymás olajjal locsolgasd meg - így nem szaftosabb lesz a hús - , majd küld vissza a sütőbe.
  6. Közben a főtt tojásokat villával törd össze, keverd össze tejföllel, egy kis tört borssal, sóval. (Ha van otthon egy kis snidling, ne habozz, apríts bele bátran)
  7. 20 perc sülés után a tepsit megint kivenni, a halra burogatni a tojásos tejfölt, fólia nélkül vissza, pirosra sütni!
 Ennyi! 7 egyszerű lépés, és mindenki happy, mert guszta, finom, szaftos, kedvenc dicsérő szavammal élve: REMEK!

 Bár a szaftos olajban a hal mellett sült krumpli ütne a legnagyobbat, mégis szívjuk vissza a nyálunkat, és gondoljunk a holnapi strandolásra... úszógumival, vagy anélkül? Na ugye, hogy a tojásos rizs mennyivel vonzóbb? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése