2011. július 17., vasárnap

Bébi polip és tintahal citromos borssal


Hozzávalók 4 személyre előételként:

- 30 dkg bébi tintahal
- 30 dkg bébi polip
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál szűz olivaolaj
- 1 db lime (citrom is megteszi)
- 1/2 csomag petrezselyem
- só/bors/darabos bors

Elkészítési idő: 30 perc

Először is nem kell megijedni, ezt az 'alapanyagot' az előző bejegyzésben említett hipermarketek halpultjában frissen lehet kapni. Én két nappal ezelőtt 999 Ft/kg-os nevetséges áron jutottam hozzá. 

Előkészítés:
A kis polipokat csak át kell mosni, viszont a tintahalat az alábbiak szerint készítsük elő:
1. a csápoknál fogva húzzuk ki a fejrészt az öblös testrészből
2. a csápokat vágjuk le, ezeket felhasználjuk, a többit ki lehet dobni
3. az üreges testrészt fordítsuk ki, húzzuk ki a vékony hosszúkás merevítő 'szálkáját', és mossuk ki
4. szeleteljük fel ujjnyi darabokra (grillezésnél egészben sütjük)

A polipot és a tintahalat helyezd egy tálba, önts rá olajat, borsozd, enyhén sózd, préselj rá 2 gerezd fokhagymát és egy gerezd lime-ot facsarj az edénybe. Tedd hűtőbe, fél órát hagyd állni. (Ha késésben vagy, mert a vendég már az ajtóban áll, küld bele azonnal a wokba) A felmelegített serpenyőbe, vagy wokba hevíts kis olajat, és a maradék 1 gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát futtasd meg rajta. (Csak annyi ideig, hogy az olaj átvegye a fokhagyma ízét.) Ne hagyd, hogy megpiruljon, gyorsan öntsd rá a polipmixet, és közepes lángon forgasd át! Mehet rá a petrezsejem, egy kis darabolt bors, aztán dobjuk rá a fedőt 5-7 percig. Ne ijedj meg, mikor leemeled a fedőt, lila lében úszó csápok fognak rádmeredni... ez így van rendjén. A tintahal tintaanyaga oldódik, amiből egyébként szószt is lehet készíteni! Kavargatás mellett főzd el addig a levét, amíg épp szósznak való marad az alján. 

Tálald petrezselymes burgonyával, de ha előételnek szántad, vajas pirítós is megteszi. A lényeg, hogy lime, vagy citrom jusson mindenkinek, hiszen az hozza ki igazán a zamatát!

Isteni finom, egzotikus, melegen, vagy langyosan a legjobb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése